Projektledelse: nye trends og praksisser

Kurset har fokus på tre områder indenfor projektledelse: trends, tilpasning og hybridmodeller. Du får således mulighed for at bygge videre på din værktøjskasse med de nyeste tendenser og trends indenfor projektledelse. Du lærer, hvordan du som projektleder bedre kan tilpasse processer, værktøjer, metoder og tilgange til dine projekter. Endelig lærer du, hvordan og hvornår du bør anvende de agile værktøjer og metoder sammen med en traditionel tilgang i såkaldte hybridmodeller indenfor projektledelse.

Kurset fokusere på tilpasninger, fordi alle projekter er forskellige og bør håndteres forskelligt. Det betyder, at ikke alle processer, værktøjer og metoder er relevante for alle typer af projekter. Prioriteringen og omfanget af begrænsningerne i projektet i form af tid, økonomi, risiko og lignende er forskellige fra projekt til projekt, hvilket også tilpasningerne og tilgangen bør afspejle. Tilpasningerne bør afspejle projektet, kulturen, risikoen, kompetencerne, omgivelserne, organiseringen og lignende.

Mange projektledere har lært best practice, men det betyder ikke nødvendigvis, at al viden fra rammeværk, som Project Management Body of Knowledge (PMBOK) og PRINCE2 skal anvendes ens i alle typer af projekter. Et typisk eksempel på manglede tilpasninger er, når projektmetoden i virksomheden er den samme for alle projekter uanset størrelse, kompleksitet og lignende. Fx projekter, hvor der arbejdes traditionelt, selvom en agil tilgang havde været langt mere effektivt. Konsekvenserne ved manglede tilpasninger er ofte et unødvendigt højt ressourceforbrug, almen forvirring eller lignende.

Baggrund
Historisk set har mange projekter arbejdet med en planbaserede tilgang til projektledelse, som de sidste 20-25 år er blevet udfordret af en mere agil eller iterativ tilgang til projekterne. Den seneste tendens har været, at best practice i højere grad forsøger at bygge bro mellem rammeværk med såkaldt hybridmodeller, som vi kender det fra PMI eller PRINCE2 Agile. Med tiden er mængden af værktøjer og metoder været støt stigende, men trods dette oplever mange virksomheder fortsat, at det er vanskeligt at gennemfører komplekse projekter, hvor mange praktikker nok vil hævde, at kompleksiteten er øget hen over tid. Med øget kompleksitet og en stigende mængde af værktøjer skal projektlederen i langt højere grad end tidligere kunne tilpasse processer, værktøjer og metoder til det konkrete projekt, herunder løbende anvende den nyeste viden i større eller mindre grad samt vide hvordan og hvornår de agile metoder kan inddrages. Det er best practice.

Det opnår deltagerne på kurset:

  • Opnå en bredere værktøjskasse indenfor projektledelse
  • Blive bedre til at foretage tilpasninger
  • Blive bedre til at anvende agile metoder i traditionelle projekter
  • Målrettet og direkte anvendelig forskningsbaseret opkvalificering
  • Mulighed for netværksdannelse
  • Karrierepotentiale for deltager med ønsker om at arbejde med agil porteføljestyring
  • Udvikle professionelle kompetencer indenfor området
  • Mulighed for at reflektere teoretisk over de store spørgsmål fx tilpsninger
  • Inspiration inden eller efter certificering (PMP 6.ed)
  • Kursusbevis som synliggør din viden på området
 

Undervisningen

Undervisningen
Kurset består af to kursusgange af otte timer den 25. maj og 26. maj. Kurset udbydes på dansk som åbent forløb og engelsk som lukket forløb efter aftale. Materialet på kurset vil bestå af en række præsentationer, hvortil artikler og supplerende materiale i overvejende grad vil være på engelsk. Kurset vil blive gennemført med oplæg og drøftelser samt løbende gruppearbejde.

Undervisningen vil bestå af en introduktion til emnet efterfulgt af en trinvis drøftelse af de omtalte begrænsninger, hvor vi forventer at gennemføre cirka fem per undervisningsgang fx fra sammenhæng til ressourcer den første dag. Hver gennemgang vil indeholde en teoretisk introduktion efterfulgt af en eller flere praktiske øvelser og cases, hvor deltagerne vil kunne prøve kræfter med tilpasninger, nye værktøjerne og metoderne samt anvendelsen af agile metoder.

Undervisningen tager udgangspunkt i den nye Project Management Body of Knowledge 6. edition (PMBOK), hvor afsnittene om ”Trends and Emerging Practices in Project management” er eksemplificeret samt suppleret med den seneste forskning. Derudover vil indholdet naturligvis kunne anvendes med den nyeste version af PRINCE2, hvor også tilpasninger har fået et markant større fokus.

Dag 1:

  • Sammenhæng
  • Omfang
  • Tid
  • Økonomi
  • Ressourcer

Dag 2:

  • Risiko
  • Kvalitet
  • Interessenthåndtering
  • Kommunikation
  • Anskaffelser

DIG

Kurset henvender sig primært til projektledere, som ønsker en faglig opkvalificering indenfor projektledelse baseret på best practice og den seneste forskning. Deltagerne skal derfor have en grundlæggende forståelse for den traditionelle projektledelse, gerne suppleret med certificeringer eller lignende. Kurset indeholder i mindre grad viden til brug for ren agil udvikling. Bemærk, at fokus for dette kursus er projektledelse for alle brancher og industrier. Kursets indhold indgår som udgangspunkt ikke i særlig høj grad i ITUs eksisterende diplom og master uddannelser indenfor projektledelse.

Kurset adskiller sig fra andre kurser ved at fokusere på nye værktøjer og metoder, brugen af agile metoder i samspil med en planbaserede tilgang og tilpasninger af den eksisterende projektmodel og brugen heraf i samspil med de eksisterende værktøjer og metoder. Derfor er det afgørende, at deltagerne har de nødvendige forudsætninger, da det ikke vil være praktisk muligt at gennemgå al den basale viden indenfor dette felt.

Underviser: Klaus Nielsen

CV

  • Projektleder hos Banedanmark (2022-nu)
  • Ekstern lektor ved IT-Universitetet (2012-nu)
  • Projektleder hos Sundhedsdatastyrelsen (2021-2023)
  • Freelance projektleder hos Dansk Retursystem A/S (2016-2018)
  • Freelance projektleder hos Region Midtjylland (2016-2017)
  • Freelance projekt- og programleder hos Region Sjælland (2013-2015)
  • Freelance strategisk programplanlægger hos Maersk Drilling (2013)
  • Freelance forretningsanalytiker hos Odense Kommune (2012)
  • Freelance projektleder hos Københavns Kommune (2008-2012)
  • Projektleder hos Dansk IT (2008-2011)
  • Programleder hos Niels Brock (2005-2007)
 Kontakt Klaus Nielsen på kni@itu.dk.

Klaus Nielsen er uddannet fra IT-Universitetet i København, Cambridge and indehaver af to MBA-uddannelser (HRM and Technology). Som freelancekonsulent har han arbejdet med projektledelse og programstyring i mange år. Han har skrevet ‘I Am Agile’, ‘Mastering the Business Case’, ‘McGraw-Hill Education ACP Agile Certified Practitioner Exam’ og ‘Achieve PMI-PBA® Exam Success’, såvel som adskillige artikler, som er blevet udgivet på verdensplan.

Klaus er grundlægger af Global Business Development (gbd.dk), PMI Registered Education Provider (R.E.P) og de seneste knap seks år har Klaus Nielsen undervist i projektledelse og programstyring som ekstern lektor på IT-Universitetet.


Derfor bliver projekter ofte 13 gange dyrere end beregnet


Halvdelen af alle projekter drukner i projektstyring, papirarbejde og forældede projektmodeller. Men hvordan sikrer man, at et projekt styres rigtigt gennem begrænsninger i forhold til tid, økonomi, kvalitet, interessenter og risici? Hvordan tilpasser man værktøjer og metoder, så de er mest effektive i forhold til det aktuelle projekt?

- Cirka halvdelen af alle projekter i dag kører i hegnet, fordi projektmodellen ikke passer til projektet. Det er et enormt højt tal, men det positive er, at det betyder, at der er rigtig mange ressourcer at spare ved at være god til at tilpasse projektmodeller, så de passer til projektet. Det er ikke noget nyt, men det er en svær disciplin, fortæller Klaus Nielsen, ekstern lektor og underviser i projektledelse...

Læs hele artiklen her

Praktisk info

Deltagerbetaling
Der er deltagerbetaling på kurset. Kurset koster 10.000 kroner. 

Adgangskrav og tilmelding

Kurserne udløser ikke ECTS-point og knytter sig ikke til IT-Universitetets øvrige uddannelser. Derfor er der heller ingen adgangskrav til kurser under ITU Professional Courses.

Du tilmelder dig kurset ved at sende en e-mail til jst@itu.dk. Skriv dit navn, din arbejdsplads, navn på kurset, og et par linjer om din uddannelses- og erfaringsbaggrund. Når vi har modtaget din tilmelding, sender vi en kvittering.

Du kan tilmelde dig helt frem til kursusstart.

Begrænset antal pladser
Der er et begrænset antal pladser på kurset. Pladserne bliver fordelt efter først-til-mølle-princippet.