IT-Universitetet og Glad Fonden skal undersøge digital inklusion

Forskere fra ITU vil i samarbejde med Glad Fonden kigge nærmere på de udfordringer, mennesker med kognitive funktionsnedsættelser møder i den digitale verden. Det etårige projekt ’Digital social inklusion’ med lektor Morten Hjelholt i spidsen har fået 640.000 kroner i støtte fra TrygFonden.

ForskningMorten Hjelholtbevillingerdigital inklusion

Fællesskaber opstår ikke længere kun i den fysiske verden, men i høj grad også online. De fleste er i dag trygge ved at kommunikere på Facebook og finde information på Google, men for nogle befolkningsgrupper kan interaktionen på nettet volde besvær.

Et nyt etårigt forskningssamarbejde mellem ITU og Glad Fonden skal skabe viden om de udfordringer og muligheder, de digitale medier skaber for mennesker med kognitive funktionsnedsættelser. Projektet har netop modtaget en bevilling på 640.000 kroner fra TrygFonden.

- Vi mangler viden om de særlige problemstillinger, mennesker med kognitive funktionsnedsættelser kan have i forhold til digitale medier. Det at have en Facebook-profil og et socialt liv online kan for eksempel give udfordringer med privatliv og forståelse for mediet i det hele taget. Men digitale medier rummer også et spændende potentiale til at give disse mennesker større indflydelse, end de før har haft, siger Morten Hjelholt, lektor på ITU, som skal lede projektet.

Skal styrke digitalt medborgerskab

Projektets videnskabelige assistent Mette Grønbæk Rasmussen skal i fem måneder følge hverdagen på Glad Medier, der blandt andet står bag TV Glad, og tale med medarbejderne om deres brug af online fællesskaber. Projektet kan give indsigter, der også er relevante for andre grupper i samfundet, fortæller Morten Hjelholt. 

- Vores antagelse er, at nogle af de ting, vi finder ud af i dette projekt også vil være gældende for alle mulige andre befolkningsgrupper, der har særlige udfordringer i forhold til digitale medier. Det overordnede formål er at generere viden, der kan styrke digitalt medborgerskab for mennesker i en udsat position.

Resultaterne af samarbejdet med Glad Fonden vil blive præsenteret i en afsluttende rapport og ved en konference om digital inklusion og medborgerskab i foråret 2017. 

Mere information

Vibeke Arildsen, presserådgiver, telefon 2555 0447, email viar@itu.dk

Morten Hjelholt, lektor, telefon 7218 5020, email mohje@itu.dk