ITU skal uddanne fremtidens data-detektiver

IT-Universitetet lancerer i sommeren 2017 Danmarks første bacheloruddannelse i data science, et nyt fagligt felt, der går ud på at oversætte big data til viden og forretningsideer. De kommende kandidater skal kombinere tal- og forretningssans til at udvikle nye ideer og forbedre produkter – og virksomhederne står i kø for at få fat på dem.

DatalogiNatalie SchluterUddannelsebig data

Hver dag indsamler virksomheder og organisationer enorme mængder data om alt fra forbrugervaner til vejrforhold. Hele 2,5 trillioner bytes bliver det til dagligt, oplyser IBM på sin hjemmeside, og datamængderne vokser hele tiden med eksponentiel hast.

Data science er et nyt fag, der handler om at grave ny viden frem ved at gå på detektivarbejde i de store datamængder– også kendt som big data. I USA, der er førende inden for big data og data science, uddanner prestigefulde universiteter som MIT og Stanford allerede data scientists, og i 2017 starter det første hold studerende på Danmarks første bacheloruddannelse i data science på ITU. 

Talent for tal og forretningssans
En god data scientist skal både have et talent for tal, god forretningssans og en evne til at oversætte komplicerede analyser til forståeligt dansk. Derfor krydser uddannelsen traditionelle faggrænser, og har både programmering, statistik, forretningsforståelse, kommunikation og etik på pensumlisten, fortæller uddannelsesleder Natalie Schluter.

”Data science handler om at trække information ud af data, hvilket ville være upraktisk eller ligefrem umuligt med mere traditionelle metoder. Det kræver alsidige kompetencer at have med så store datamængder at gøre. Dem samler vi på denne uddannelse, så de studerende får lige præcis de kompetencer, de skal bruge,” siger hun.

Nye opfindelser i gamle brancher
Big data er allerede ved at forny en række brancher, hvor udviklingen længe har stået relativt stille, fortæller Natalie Schluter.

”I alle brancher er man begyndt at indsamle og gøre nye ting med data. Derfor begynder vi at se nye opfindelser i brancher, der ikke har fornyet sig i årevis – fra landbruget til medicinalindustrien,” siger hun.

Natalie Schluter, linjeleder på data science.
Det kræver alsidige kompetencer at analysere big data, fortæller Natalie Schluter, der er leder af den kommende bacheloruddannelse i data science.
Det gælder også bilindustrien, som formentlig inden længe skal forholde sig til, at selvkørende biler ruller ud på markedet. Selvkørende biler er et eksempel på en opfindelse, der er muliggjort af big data – uden kæmpe mængder data om folks opførsel i trafikken ville bilerne ikke have et sikkert grundlag for at beslutte, om de skal dreje, stoppe eller sætte farten op i en bestemt situation.

Udover at skabe grundlag for helt nye opfindelser kan big data også hjælpe virksomheder med at skaffe flere kunder i butikken.

”En webshop kan for eksempel lære meget om sine kunder ved at kigge nærmere på, hvor kunderne klikker og hvor længe, de kigger på de enkelte produkter. I stedet for at bruge ressourcer på fokusgrupper og spørgeundersøgelser kan en virksomhed analysere tusindvis af kunders adfærd på én gang,” forklarer Natalie Schluter.  

På høje tid
De danske virksomheder er da også ved at indstille sig på, at big data er et vigtigt værktøj for forretningen. Efterspørgslen på dataspecialister er stigende - en rapport bestilt af Erhvervsstyrelsen viste i foråret, at Danmark i 2030 vil mangle 19.000 it-specialister og nævner big data som et af de områder, hvor behovet vokser hurtigst. 

Derfor er det på høje tid, at vi begynder at uddanne data scientists i Danmark, mener Natalie Schluter.

”Mange virksomheder ved, at de kan gøre noget med alle de data, de indsamler, men har ikke den tilstrækkelige viden til at gøre det. Hvis ikke arbejdsgiverne kan finde de kompetencer i Danmark, vil de være nødt til at lede efter hjernekraft i udlandet, hvilket de faktisk allerede er begyndt at gøre. Hvis ikke vi uddanner data scientists, bremser vi innovationen i Danmark,” siger hun.


TDC satser på big data
Hos TDC Group har big data for længst gjort sit indtog, og virksomheden er en af de arbejdsgivere, der har givet input til den nye uddannelse. Jonas Munk står i spidsen for virksomhedens team af data scientists, som laver avancerede analyser til en lang række formål.

”Data science understøtter alle mulige problemstillinger, også på et overordnet plan, for eksempel strategiske beslutninger omkring, hvilke produkter, vi skal introducere på markedet. Det går på tværs af organisationen, og derfor skal vores data scientists både forstå virksomheden, kunne arbejde med dataanalytiske værktøjer og have styr på statistikken. Vi har også stort fokus på at overholde privatlivets fred i form af anonymiserede data samt overholdelse af etiske og juridiske retningslinjer” siger han.

TDC’s data scientists arbejder både med at udvikle nye forretningsmodeller og med at finde områder, hvor forretningen kan forbedres. 

”Vi kigger meget på kundeoplevelsen generelt. For eksempel kan vi se, om mange sidder i kø til vores callcentre, om der er mange indrapporterede fejl på vores netværk, og hvordan det hænger sammen med kundetilfredsheden. Vi er i dialog med rigtig mange kunder hver dag, så vi bruger big data til at finde de overordnede sammenhænge. Det kan virke simpelt, men det drejer sig om rigtig store mængder data, der skal sættes sammen,” siger Jonas Munk.

Han spår, at behovet for data scientists kun vil vokse fremover.

”Hos TDC er vi blandt pionererne, men der er rigtig mange, der har opdaget, at data scientists er en type medarbejdere, der er mere og mere brug for. Vi har allerede et stort behov for data scientists og glæder os meget til at møde de kommende kandidater,” siger han.  

Mere information

Natalie Schluter, adjunkt, email nael@itu.dk

Vibeke Arildsen, presserådgiver, telefon 2555 0447, email viar@itu.dk