Mangel på it-specialister: ”Det skal vi finde en løsning på”

ITU satte torsdag fokus på problemstillingen med manglende arbejdskraft inden for it-området i en veloplagt Folkemøde-debat med medvirken af blandt andre uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers.

ITU havde inviteret et stærkt panel til at komme med mulige løsninger på erhvervslivets akutte behov for it-specialister på Folkemødets første dag.

Panelet kom i løbet af den 55 minutter lange debat blandt andet omkring universiteternes optag på it-uddannelserne, efteruddannelse, samt forslag til, hvordan man kan gøre it-fagene mere eftertragtede blandt børn og unge.

SE HELE DABATTEN HER:

 

Uddannelses - og forskningsminister Tommy Ahlers indledte med at henvise til regeringens Teknologipagt, som skal motivere flere unge til at tage en teknisk eller naturvidenskabelig uddannelse.

”Vi har ikke nok unge, der interesserer sig for området. Derfor handler det om at inspirere endnu flere til at tage de her uddannelser,” sagde han.

For ITU-rektor Mads Tofte handler manglen på it-kandidater dog ikke om et fravær af interesse fra unge uddannelsessøgende. Han fortalte, at ITU i 2017 måtte afvise flere kvote 1-ansøgere til softwareudvikling og data science-uddannelserne, end universitetets økonomi tillod at optage.

”Det er ikke længere rigtigt, at de unge mennesker ikke vil de tekniske fag. Der er sket en fantastisk udvikling inden for de sidste fire år,” sagde han. 

Han forklarede, at ITU gennem flere år har tæret på egenkapitalen for at øge antallet af studiepladser på softwareudvikling.

Ministeren erklærede sig villig til at finde en løsning på problemet med for få studiepladser på de tekniske uddannelser.

”Jeg ved, at der er en god dialog i gang, og det skal vi finde en løsning på,” sagde han.  

It-specialister afgørende for digital transformation

At virksomhederne er stærkt afhængige af, at der kommer flere it-specialister ud på jobmarkedet fremgik tydeligt af debatten.

Både KMD-direktør Eva Berneke og Microsoft-direktør Charlotte Mark fortalte, at deres virksomheder har søsat initiativer, som skal inspirere børn og unge til at kaste sig over it-discipliner som programmering, og dermed bidrage til at øge talentmassen på sigt.  

Lars Frelle-Petersen, direktør for DI Digital, som repræsenterer over 10.000 virksomheder, fremhævede, at behovet for it-arbejdskraft er akut og ikke blot gælder i it-virksomhederne. 

”Alle virksomheder skal gennemgå en digital transformation i de her år, og hvis vi ikke ændrer mulighederne for at tiltrække denne arbejdskraft, kommer vi ikke til at lave den transformation,” sagde han.

Mere information

Vibeke Arildsen, presserådgiver, telefon 2555 0447, email viar@itu.dk