Netværk vil bane vej for kvinder, der koder

Female_Coders er et nyt netværk for kvindelige studerende, der er interesserede i programmering. Mandag den 12. oktober afholdte gruppen sin første workshop på IT-Universitetet.

Om ITUdiversitetstudieliv

Selvom klokken nærmer sig otte på en mandag aften i efterårsferien, er der koncentreret stemning i ScrollBar på IT-Universitetet. Over 60 kvinder og 15 frivillige kvinder og mænd er mødt op til første workshop i Female_Coders, et nyt netværk, der vil inspirere flere kvindelige studerende til at komme i gang med at programmere. I aften er der HTML og CSS på programmet, og deltagerne arbejder på højtryk med at kode deres egne hjemmesider. 

En af de studerende, der er mødt op, er Hannah Gutkauf. Hun læser innovation og management på ITU, og mener i høj grad, at der er behov for et netværk for kvindelige programmører.

”Jeg tog et introkursus i programmering, hvor vi kun var 4-5 kvinder, men niveauet var alt for højt – det føltes som om alle andre kendte fem forskellige programmeringssprog i forvejen. Så jeg endte med at droppe ud og besluttede at lære det selv. Det er rigtig godt med et netværk, hvor man programmerer sammen og kan få hjælp, hvis der er noget, man ikke forstår.”

Manglende rollemodeller

»

I mange it-firmaer sidder der nærmest kun mandlige programmører, og der er en bestemt forestilling om, hvordan en programmør er – for eksempel at de ikke er så sociale. Jeg vil gerne gøre op med det stereotype billede.

Lara Neumann, stifter af Female_Coders
«
Kvinden bag Female_Coders er 24-årige Lara Neumann, som læser Digital Innovation & Management på ITU. Hun stiftede netværket, fordi hun savnede et forum, hvor kvinder kan samles om interessen for it og teknologi. 

”Mange kvinder vil gerne lære at programmere, men ved ikke, hvordan de kommer i gang. Jeg tror, at når man skaber et miljø, hvor man gerne må stille spørgsmål og ikke føler sig dum, når der er noget, man ikke forstår, er det lettere at komme i gang.”

Lara håber, at Female_Coders vil være en støtte for kvinder, der vil skabe en karriere inden for it. For det er ikke altid let at være kvinde i den stærkt mandsdominerede it-branche. Hun mener, at manglende rollemodeller er en del af forklaringen på, at kvinderne er i undertal på softwareuddannelser og i virksomhedernes it-afdelinger.

Lara Neumann stiftede Female_Coders for at skabe et forum for kvinder, der vil lære at programmere. Til daglig læser hun Digital Innovation & Management på ITU.
”I mange it-firmaer sidder der nærmest kun mandlige programmører, og der er en bestemt forestilling om, hvordan en programmør er – for eksempel at de ikke er så sociale. Jeg vil gerne gøre op med det stereotype billede.” 
 
Lara Neumann stiftede Female_Coders for at skabe et forum for kvinder, der vil lære at programmere. Til daglig læser hun Digital Innovation & Management på ITU. 

Bedre resultater
Også virksomhederne kan se en gevinst ved at øge mangfoldigheden i it-afdelingerne. Heidi Lindegaard arbejder med entreprenører og programmører hos IBM, som er medsponsor for den første Female_Coders workshop. Hun mener, at it-projekter bliver bedre af, at mænd og kvinder arbejder sammen.

”Det giver et bedre slutresultat, når både kvinder og mænd kommer til bordet med deres gode ideer og kan skabe noget sammen. I de bedste start-ups og projekter vil man mange gange kunne se, at forskellige kompetencer har komplementeret hinanden.”

»

Det giver et bedre slutresultat, når både kvinder og mænd kommer til bordet med deres gode ideer og kan skabe noget sammen.

Heidi Lindegaard, IBM
«
Lara Neumann er enig. Ifølge hende kan kvinder blandt andet bringe kreativitet og kommunikationsevner ind i programmeringsverdenen.
 
”Jeg tror, at mange kvinder har en meget kreativ tilgang til programmering, så de kan være med til at skabe et bedre resultat. Kvinder vil gerne forstå hele konteksten og tage udgangspunkt i virkeligheden, ikke bare se på tallene - og så er de gode til at kommunikere.” 

Jana Schellong er studerende på CBS og har besluttet at lære at programmere netop for at blive bedre til at kommunikere med sine tekniske samarbejdspartnere. 

”Jeg arbejder på en idé til en start-up, og når jeg taler med udviklerne, forstår jeg ikke altid, hvad de siger, så jeg vil gerne kunne kommunikere med dem. Og så ville det være fedt selv at kunne fixe nogle af de tekniske udfordringer”.