Ny ITU-professor vil gøre robotterne menneskevenlige

Vi skal gentænke måden, vi bygger robotter på, så de bliver bedre til at interagere med os mennesker, mener Kasper Støy, der er nyudnævnt professor i robotteknologi og kunstig intelligens på IT-Universitetet. I fremtiden vil nogle robotter være bløde – og måske lavet af silikone.

Institut for DatalogiForskningKasper Støyrobotter

Robotter som vi kender dem i dag er tunge, klodsede og bygget af metal. Ikke et problem, så længe de skal løse opgaver ved samlebåndet på en fabrik. Men vil vi udnytte robotternes potentiale til at samarbejde med mennesker, er der behov for at gentænke måden, vi bygger dem på, mener professor Kasper Støy.

Fredag den 7. oktober holder han tiltrædelsesforelæsning om, hvordan fremtidens robotter kan bygges på nye måder, der gør dem bedre egnede til at løse opgaver i for eksempel plejesektoren.

»

Vi står et sted, hvor teknologien muliggør en masse ting, men det ikke hjælper så meget, hvis ikke robotten fysisk passer ind i et samarbejde med mennesker.

Kasper Støy, professor
«
- Der er et mismatch mellem, hvordan robotter er bygget i dag, og hvad vi gerne vil bruge dem til. Robotter findes typisk i en industriel sammenhæng, og de er præcise og hurtige, men også tunge og farlige. I dag begynder vi at ville have robotterne til at hjælpe de ældre eller udføre opgaver i børnehaver, og her kommer industrirobotten ikke til at fungere, fortæller Kasper Støy.

- Vi står et sted, hvor teknologien muliggør en masse ting, men det ikke hjælper så meget, hvis ikke robotten fysisk passer ind i et samarbejde med mennesker. Elementer af de robotter vi laver i dag bygger på 1800-talsteknologi – fx metalstænger og tandhjul. Vi skal frem til en anden måde at bygge robotter på, fortsætter han.

Vævede og flettede robotter
Kasper Støy og hans kollegaer i Robotics, Evolution and Art Lab på ITU ser potentiale i soft robotics, et spirende felt hvor man eksperimenterer med at bygge robotter i bløde materialer som silikone. Det kræver helt nye produktionsmetoder.

- Vi kunne godt tænke os at væve, strikke eller flette robotkroppe, som får en struktur, vi mennesker vil have det godt med at omgås, som er lette, og som er lavet af materialer, der ikke gør skade, hvis man støder ind i dem, fortæller Kasper Støy. 

Han forestiller sig, at man i fremtiden vil kunne kombinere materialer med forskellig hårdhed og tilpasse robotkroppene til netop de opgaver, de skal løse, fremfor altid at vælge de traditionelle materialer.

- Drømmen er at lave en helt ny måde at bygge robotter på som et alternativ til de klassiske metalskelet-systemer, afslutter Kasper Støy.

Kasper Støy afholder tiltrædelsesforelæsningen ’The Inadequate Embodiment of Robots’ om de bløde robotters potentiale fredag den 7. oktober kl. 14-15 i Auditorium 4 på ITU. Alle er velkomne, tilmelding er ikke nødvendig.

Mere information

Kasper Støy, professor, telefon 7218 5368, email ksty@itu.dk

Vibeke Arildsen, presserådgiver, telefon 2555 0447, email viar@itu.dk