Ny robot spin-out fra IT-Universitetet

En ny, brugervenlig robot har potentiale til at revolutionere arbejdsgangene i laboratorier verden over. Drivkraften bag opfindelsen er ITU-forskeren Kasper Støy, som nu vil kommercialisere ideen med støtte fra blandt andre ITU Business Development.

ForskningrobotterInstitut for DatalogiKasper StøyIværksætteriITU Business Developmentstartups

Det er ingen hemmelighed, at robotter i disse år er ved at forandre mange dele af vores liv. Nu vil en ny væskehåndteringsrobot udviklet af forskere på IT-Universitetet i København forandre arbejdsgangene i laboratorier ved at gøre det let at automatisere kedsommelige og fysisk belastende opgaver.

Opfindelsen har ført til etableringen af spin-out virksomheden Flow Robotics, som netop er blevet skudt i gang med en samlet investering på godt 2.000.000 kroner fra en kreds af investorer, deriblandt ITU Business Development. Det er den første større investering for ITU Business Development, der blev lanceret i efteråret 2014 for at fremme omsætningen af ny viden og teknologi mellem IT-Universitetet og erhvervslivet.

En menneskevenlig robot
Den nye robot vil løse pipetteringsopgaver i for eksempel medicinalindustrien hurtigere og mere fleksibelt end eksisterende produkter på markedet, forklarer ITU-lektor Kasper Støy, som står i spidsen for det nye firma.

- De robotter, der bliver brugt til pipettering i dag, er både dyre og svære at bruge. Det nye ved denne robot er, at vi i meget høj grad satser på brugervenlighed. Der har været en teknologisk udvikling som gør, at vi nu kan lave systemerne meget mere menneskevenlige, end de før har været, siger Kasper Støy.

Som en af grundlæggerne af succesvirksomheden Universal Robots, der i 2015 blev solgt til amerikanske Teradyne for 1,9 milliarder kroner, er han en erfaren spiller i robotindustrien.

Skal kunne samarbejde
Væskehåndteringsrobotten vil primært kunne bruges i forsknings- og udviklingslaboratorier, hvor arbejdsopgaverne for robotten ofte ændres. 

Grundlæggerne af Flow Robotics, lektor Kasper Støy og Post. doc Andres Faiña.
Kasper Støy understreger, at opfindelsen ikke gør menneskehænder overflødige, men derimod vil være en fleksibel samarbejdspartner i laboratorierne.

- Vores vision er, at robotterne skal kunne samarbejde med mennesker og ikke bare automatisere processer. Man kan sammenligne det med skiftet fra DOS til Windows i computerverdenen – fra at det kun var eksperter, der kunne bruge computere, blev det nemt for almindelige mennesker at lave komplicerede ting. Det er dét, vi gerne vil sætte i gang ude i laboratorierne.

Stort markedspotentiale
ITU Business Development vil i opstartsfasen fungere som både medejer og samarbejdspartner for Flow Robotics. Her glæder direktør Kristine Helen Falgren sig til samarbejdet.

- Kasper Støy har erfaring fra en anden succesfuld spin-out virksomhed, en klar vision med sit selskab, og et godt team omkring sig. Samtidig viser alle nyeste rapporter, at der er et hul på markedet. Mange virksomheder vil kunne automatisere mange flere processer ved hjælp af robotter, så markedspotentialet er stort, siger hun.

Også ITU’s rektor Mads Tofte glæder sig over investeringen.

- Dette er et godt eksempel på, at en kombination af god it-forskning og iværksætterånd kan føre til banebrydende teknologier, siger han.

Mere information

Vibeke Arildsen, presserådgiver, telefon 2555 0447, email viar@itu.dk

Kasper Støy, professor, telefon 7218 5368, email ksty@itu.dk

Kristine Helen Falgren, direktør, email khfa@itu.dk