Gymnasiepiger vil programmere i efterårsferien

På IT-Universitetets IT-Camp den 16.-17. oktober kan teenagepiger med en spirende interesse for it og teknologi blive klogere på blandt andet programmering, robotter og big data. Interessen har været overvældende, og de 50 pladser er blevet revet væk.

Institut for DatalogiUddannelseEventsdiversitet

Programmering bliver ofte sammenlignet med et sprog – og det er et sprog med stor indflydelse på vores gennemdigitaliserede samfund. ITU arbejder derfor målrettet med at øge andelen af kvinder på de tekniske uddannelser, og IT-Campen er et af tiltagene, der skal booste unge kvinders interesse for teknologi.

Selvom arrangementet foregår midt i gymnasiernes efterårsferie, må ITU melde udsolgt af de 50 pladser – og også ventelisten er godt fyldt op.

Den store interesse glæder Mads Tofte, rektor på ITU.

”Vi afholder IT-Campen for at vise unge kvinder, der går i gymnasiet, at it og teknologi også er for dem. På IT-Campen vil de få praktisk erfaring med programmering og se eksempler på, hvad man egentlig kan med it, for eksempel inden for sundhedssektoren. Det handler i høj grad om at bruge sin kreativitet og logiske sans til at skabe digitale løsninger, som gør en positiv forskel i vores hverdag,” siger han.

Se video fra første udgave af IT-Campen:

Deltagelse i IT-Campen kræver ingen erfaring med it. De to dage byder blandt andet på undervisning i at programmere en robot til at tegne figurer og en workshop, hvor kvinderne får mulighed for at udforske mulighederne i sundhedsdata.

Erfaring giver appetit på mere

Ifølge Mads Tofte har tiltag som IT-Campen en konkret effekt på de unge kvinders appetit på it-uddannelserne. I kølvandet på den første IT-Camp i foråret søgte 16 af de 48 deltagere ind på en uddannelse på ITU, heraf 13 på softwareudvikling.

Forklaringen er, at hands-on erfaring med programmering giver lyst til mere, mener rektoren.

»

Når man først har prøvet at programmere, oplever mange unge, kvinder såvel som mænd, at det er et både sjovt og skabende fag.

Mads Tofte, rektor på ITU
«
”Det selv at få lov til at prøve at programmere er en appetitvækker. Når man først har prøvet at programmere, oplever mange unge, kvinder såvel som mænd, at det er et både sjovt og skabende fag,” siger Mads Tofte.

Flere kvinder på it-uddannelserne

I det hele taget oplever ITU en stigende interesse for tekniske it-fag blandt de unge kvinder. I sommer søgte næsten dobbelt så mange kvinder ind på ITU’s bacheloruddannelse i softwareudvikling målt i forhold til sidste år, så andelen af kvinder på studiet nu er oppe på 22 procent.

”Det er en meget glædelig tendens, at flere og flere kvinder får øjnene op for de muligheder, en it-uddannelse giver. Softwareudviklere spiller en central rolle i digitaliseringen af vores samfund, og det er vigtigt, at både mænd og kvinder er med til at præge udviklingen. Derudover vil vi gerne inspirere kvinderne til at overveje en karrierevej, hvor der venter masser af spændende og fremtidssikre jobs,” siger Mads Tofte.

Mere information

Vibeke Arildsen, presserådgiver, telefon 2555 0447, email viar@itu.dk