ITU startups: Vaavud

Det begyndte som en idé til et bachelorprojekt og var oprindeligt et værktøj til surfere, men i dag sælges Vaavuds Wind Meter i mere end 100 lande og bruges af både landmænd, forskere, sejlere og ballonskippere. Samt, naturligvis, surfere.

Iværksætteristartupsapps

Kender du følelsen af at stå på en øde strand, kigge på bølgerne og ønske, at du kendte vindstyrke og -retning? Det gør du måske ikke, men det er en oplevelse alle surfere i verden har haft. Hvis bare der var en måde at få den information, så man kunne manøvrere optimalt. For eksempel ved hjælp af en smartphone med en lille plastikpropel på toppen. Hvis bare...

Vaavud er historien om en relativt simpel idé, der har sendt fire ambitiøse mennesker langt på kort tid. De har udviklet den førnævnte vindmåler, og de har gjort det så hurtigt og begavet, at Kickstarterkampagnen for anden version af Vaavud Wind Meter indhentede mere end det dobbelte af målet på  20.000 pund.

Oven i har det vist sig, at vindmåleren ikke kun begejstrer surfere. Sejlere, landmænd, bygningsarbejdere, forskere og (selvfølgelig fristes man til at sige) ballonskippere deler begejstringen, og i dag er vindmåleren solgt i mere end 100 lande. Ganske godt gået for en idé til et bachelorprojekt.

Hvad fik jer til at starte egen virksomhed?
"Overbevisningen om, at idéen var god nok, og nysgerrigheden efter at se, hvor det kunne føre hen."

Hvad er den største udfordring, I har mødt som iværksættere?
"Tid og penge."

Hvordan har jeres tid på ITU klædt jer på til opgaven?
"Du kan bygge og forestille dig mange ting med software."

Hvad er ITU's største styrke i forhold til iværksætteri - de studerende, underviserne eller miljøet?
"Underviserne er meget engagerede og hjælpsomme, hvis du har spørgsmål."

Hvad er vi gode til på ITU?
"At være opdaterede."

Hvordan kan ITU blive bedre til at støtte iværksættere?
"Ved at skabe muligheder for at netværke med andre iværksættere og ved at gøre egne projekter til en endnu større del af undervisningen."

Hvad er dit bedste råd til de, der overvejer at starte egen virksomhed?
"Spring ud i det. Kig på andre iværksættere og lær af deres fejl og successer."

Hvor ser du Vaavud om fem, 10 eller 20 år?
"Der sker meget i en startupvirksomhed, og derfor går planlægningen kun få måneder frem, ligesom planen ofte bliver ændret. Vores vision er at tilbyde verdens mest anvendelige vejrgadget med crowd sourcet data, så det er der, vi vil være om få år."