Talentfuld datalog får EliteForsk-rejsestipendium

Stefan Stanciulescu modtager EliteForsks rejsestipendium på 200.000 kroner. Snart drager han til USA for at studere ved det prestigefulde Carnegie Mellon University.

Institut for DatalogiForskningprisersoftware

Ștefan Stănciulescu, ph.d.-studerende i softwareudvikling på IT-Universitetet, tager torsdag den 25. februar imod EliteForsks eftertragtede rejsestipendium på 200.000 kroner ved EliteForsk-konferencen på Glyptoteket. Rejsestipendierne gives til særligt talentfulde ph.d.-studerende så de kan tage på længerevarende studieophold i verdens allerbedste forskningsmiljøer.

Ștefan Stănciulescu
Ștefan Stănciulescu drager i starten af marts til USA for at studere ved det prestigefulde Carnegie Mellon University.
For Ștefan Stănciulescus vedkommende er destinationen USA, nærmere bestemt det prestigefulde Carnegie Mellon University. Her skal han tilbringe resten af året med at forske sammen med nogle af de skarpeste dataloger i verden.  

- Carnegie Mellon har et fantastisk forskningsmiljø med rigtig mange kloge mennesker. Rejsestipendiet giver mig en masse faglige muligheder, som jeg er meget taknemmelig for, siger Ștefan Stănciulescu, som kom til ITU som kandidatstuderende i 2012.

Her blev han hurtigt fascineret af de mere abstrakte aspekter af softwareudvikling, hvor det handler mere om at forstå og løse softwareproblemer igennem modeller og koncepter end praktisk programmering.

Værktøj til udvikling af produktfamilier

Ștefans ph.d.-projekt går ud på at udvikle værktøjer, der gør det nemt at bygge og udvikle forskellige varianter af produktfamilier som smartphones, biler og 3D-printere, og samtidig mindsker omkostningerne til vedligeholdelse.

- Virksomheder fremstiller ofte forskellige varianter af det samme produkt. For eksempel kan en bestemt smartphone-model have et bedre kamera end andre i samme serie og kræver derfor anderledes kamerasoftware. De forskellige varianter deler det meste af den bagvedliggende software, men hver variant kræver specifik kode for at leve op til kravene. Jeg arbejder på at finde en smartere måde at lette og håndtere softwareudviklingen af varianterne, forklarer han.

Ștefan rejser til USA for at starte sit forskningsophold ved Carnegie Mellon i begyndelsen af marts.

EliteForsks rejsestipendium

  • Uddannelses- og Forskningsministeriet uddeler hvert år op til 20 EliteForsk-rejsestipendier.
  • Institutionernes indstillinger vurderes af bestyrelsen for Det Frie Forskningsråd, der udvælger og indstiller de ph.d.-studerende til uddannelses- og forskningsministeren.
  • Stipendierne gives til talentfulde unge forskere for at give dem mulighed for at få længerevarende studieophold i verdens førende forskningsmiljøer.
  • Ștefan Stănciulescus projekt er vejledt af Andrzej Wasowski. Begge tilhører forskningsgruppen MODELS på ITU.
  • Læs mere om Ștefan Stănciulescus forskning her
  • Læs mere om EliteForsk-stipendierne her