Realistiske hænder forbedrer virtual reality-oplevelsen

Hvordan skaber man en mere realistisk virtual reality-oplevelse? Tja, måske ville det hjælpe, hvis dine virtuelle hænder ikke kunne hamre direkte gennem borde og vægge. I deres speciale fra spiluddannelsen på ITU skabte Phillip Phoelich og Óscar Losada en softwareløsning på et problemet med hænder, der går gennem solide genstande i virtual reality (VR).

Institut for Digital DesignUddannelsecomputerspilITU speciale

Hvorfor besluttede I at arbejde med håndbevægelser i VR?

I dag har VR-enheder controllere, der sporer hændernes position og rotation, så din avatars håndbevægelser svarer til dine håndbevægelser i den virkelige verden. Men problemet er, at virtuelle genstande ikke stopper din virtuelle hånd. Hvis du for eksempel lægger din hånd på et virtuelt bord, vil hånden gå direkte igennem bordet.

Det er svært at finde en løsning på dette problem, så der er en god grund til, at mange VR-produkter fungerer sådan. Vi ville gerne se, om vi kunne lave en realistisk VR-hånd, der ikke kan gå igennem genstande, og samtidig bibeholde spillerens oplevelse af at være til stede i den virtuelle verden.

VR project.

Philip og Óscar brugte VR-spillet Job Simulator som et eksempel i specialet. På billedet ses et par hænder, der går igennem et bord i spillet.

Hvad var jeres tilgang til problemet?

Der findes hardwareløsninger allerede – blandt andet en handske, der fysisk stopper fingrene, når man rører en genstand i den virtuelle verden. Men vi ønskede at lave en softwarebaseret prototype, der kan bruges uden at folk skal ud og købe ekstraudstyr.

Det er et meget vigtigt aspekt for spilfirmaerne, for så snart folk er nødt til at købe ekstra hardware for at kunne spille et spil, reducerer man dets markedspotentiale.

Hvordan virker prototypen?

Vi bruger tracking-data fra VR-controlleren om den fysiske hånds position, rotation og fingrenes placering. Med de oplysninger kunne vi spore sammenstød mellem den virtuelle hånd og virtuelle objekter og beregne, hvordan den virtuelle hånd skal afvige fra den fysiske hånd, når disse kollisioner finder sted.

Sagt på en anden måde sørger prototypen for, at hånden bliver "skubbet tilbage", når dens placeringer overlapper med objektet, så det på skærmen ser ud som om, at hånden bare rører objektet og ikke trænger igennem det.

Da prototypen var færdig, testede vi den på brugere og præsenterede den for spilfirmaer ved en brancheevent. Vi har fået en rigtig positiv feedback, selv om prototypen stadig er upoleret. Mens vi arbejdede på projektet, fandt vi ud af, at mange virksomheder faktisk arbejder på at implementere lignende software i deres VR-produkter.

Hvordan kan mere realistiske håndbevægelser forbedre VR-oplevelsen?

En VR-oplevelse fungerer bedst, når den er realistisk, og når avatarens bevægelser afspejler den fysiske krops bevægelser. Du føler dig simpelthen mere tilstede i VR-oplevelsen, hvis fysikkens regler overholdes.

Hvis man for eksempel ønsker at udføre et psykologisk eller adfærdsmæssigt eksperiment i VR, er det afgørende at tingene fungerer, som de gør i den virkelige verden. Ellers kan man næppe forvente, at forsøgspersonerne opfører sig normalt. I forhold til VR-spil, er de jo bare sjovere, jo mere realistisk oplevelsen er.

Mere information

Vibeke Arildsen, presserådgiver, telefon 2555 0447, email viar@itu.dk