Professorportræt: Veronika Cheplygina vil forbedre maskinlæring gennem meta-forskning
Den 10. juni 2025 kl. 14.30 vil professor Veronika Cheplygina holde sin tiltrædelsesforelæsning i Auditorium 0 på IT-Universitetet i København. Forelæsningen har titlen: ”Not real research”.
Veronika CheplyginaEventsOm ITU
Skrevet 26. maj 2025 07:23 af Mette Strange Mortensen
Præcis ti år efter hun forsvarede sin ph.d., holder Veronika Cheplygina sin tiltrædelsesforelæsning som professor på IT-Universitetet i København. Hendes akademiske karriere begyndte med maskinlæring, men allerede i løbet af sin ph.d. begyndte hun at stille spørgsmål til, hvordan forskning blev udført, og hun undrede sig over om forskningen mest blev optimeret til publikation.
”Min ph.d.-forskning handlede om specifikke typer af maskinlæring, som kunne anvendes til flere forskellige formål, herunder medicinsk billedbehandling. Det fokus havde jeg fortsat efter min ph.d. Når jeg læste videnskabelige artikler om emnet, lagde jeg mærke til forskellige mønstre i, hvordan folk lavede forskning. For eksempel så jeg, at folk introducerede stort set den samme metode, men kaldte den noget helt andet – måske for at få det til at fremstå som noget nyt,” siger Veronika Cheplygina, ”så man ville aldrig finde litteraturen om begge dele, medmindre man forsøgte at søge efter synonymer eller mere bredt kiggede på de antagelser, der bliver brugt til at designe en metode. Det, jeg lagde mærke til, var problemer med, hvordan forskningen måske blev optimeret til publikation frem for til at give generaliserbare resultater.”
Hun begyndte at undersøge dette og lignende fænomener nærmere og skrev flere oversigtsartikler om emnet. I de senere år har hendes forskning bevæget sig i retning af at undersøge, hvad folk forsker i og hvorfor. For eksempel er hun interesseret i, hvilken type data folk bruger, og om datakvaliteten og evalueringspraksisserne faktisk retfærdiggør forskningsresultaternes konklusioner.
”Det, jeg finder interessant ved mit arbejde, er, at der ikke er særlig mange, der har lyst til at arbejde med data. Jeg tror, det delvist skyldes den vægt, der lægges på nyhedsværdi og 'state-of-the-art'-resultater, når man publicerer på konferencer. I praksis kan man downloade nogle offentligt tilgængelige data og uden at forstå dem straks begynde at optimere sin metode, indtil man opnår gode resultater. Jeg gætter på, at det er sværere at se på tværs af flere forskellige studier og vurdere, om konklusionerne er de samme,” siger Veronika Cheplygina, "og det er også en sværere vej til publikation end at introducere en ny metode. Jeg synes, det er interessant, at folk er enige i, at sådanne studier er vigtige, men at de ofte ikke selv laver dem."
Veronika Cheplyginas tiltrædelsesforelæsning bliver holdt den 10. juni 2025 kl. 14:30 i Auditorium 0 på IT-Universitetet i København. Forelæsningen har titlen ”Not real research”. Det er en reference til modtagelsen af det arbejde, Veronika Cheplygina udfører.
"I et tidligere job blev jeg spurgt om, hvornår jeg ville begynde at lave rigtig forskning. Det, der blev antydet, var, at det ikke var rigtig forskning at skrive oversigtsartikler i stedet for at foreslå nye metoder. Det gjorde virkelig indtryk på mig," siger Veronika Cheplygina.
Hendes ”ikke rigtige forskning” har nu gjort hende til professor på ITU. Hun er imidlertid ikke bange for også at dele, når noget ikke lykkes. De fleste forskere deler, når de får en ny bevilling eller publicerer i store tidsskrifter. Det gør Veronika Cheplygina også, men hun deler samtidig alle de artikler, forfremmelser og bevillinger, hun ikke har fået:
”Forskere er jo bare mennesker. Så det giver ikke mening at lade som om, man er en person på en piedestal,” siger Veronika Cheplygina, ”som postdoc så jeg, at en professor på Princeton University delte et fiasko-CV, og jeg tænkte på det tidspunkt, at mit allerede var længere. Da jeg delte det, fik jeg så mange positive reaktioner. Det føltes på en eller anden måde mere meningsfuldt end at udgive en artikel, som måske kun ti personer ville læse. Jeg fortsatte med at opdatere det og har også interviewet andre forskere om deres fiaskoer.”
Undersøger diversitet i teams og algoritmer
Selvom Veronika Cheplyginas forskning er blevet kaldt ”ikke rigtig”, og hun har udgivet sine fiaskoer, så har hun også haft succes. Hun kom til ITU i 2021 under corona-nedlukningen, og de første seks måneder var hun nødt til at forske hjemmefra. Det gav hende tid til at læse og skrive en masse om metaforskning. Det gjorde, at hun for nyligt fik en bevilling fra Novo Nordisk Fonden.
"Jeg arbejder på et projekt kaldet CHEeTAh: CHallenges of Evaluating Teams and Algorithms, hvor mit team og jeg undersøger, hvordan praksissen med maskinlæringskonkurrencer, som ofte afholdes på konferencer eller i undervisningssammenhænge, potentielt kan udelukke forskere og studerende, der enten ikke har lyst til at konkurrere eller simpelthen ikke har ressourcerne til det. Projektet har til formål at udforske mere inkluderende måder at organisere maskinlæringskonkurrencer på ved at undersøge, om konkurrencer, der kræver, at algoritmer klarer sig godt på flere evalueringsmetrikker, kan føre til bedre algoritmer og mere diverse teams," siger Veronika Cheplygina. "Jeg håber også, at projektet vil føre til værktøjer, der kan bruges på konferencer eller i undervisningen. Jeg nøjes ikke med at finde problemer, jeg foreslår også løsninger."
Du kan læse en artikel om CHEeTAh: CHallenges of Evaluating Teams and Algorithms her.
Theis Duelund Jensen, Presseansvarlig, telefon +45 2555 0447, email