ITU-forskers hack af amerikansk valgmaskine skaber overskrifter verden over

Lektor ved IT-Universitetet, Carsten Schürmann, hackede en amerikansk WINVote valgmaskine til en af verdens største hackerkonferencer, DEF CON i Las Vegas. Hacket er nu blevet genstand for stor opmærksomhed i flere af verdens mest indflydelsesrige medier.

Carsten SchürmannForskningalgoritmercyberkriminalitetdemokratidigitaliseringinnovationit-sikkerhedoffentlig itprivacymedier

Wall Street Journal, Forbes, Politico, USA Today og CBS News er blandt de mange medier, som har berettet om et hackerangreb udført af Carsten Schürmann, lektor ved IT-Universitetet.

Carsten Schürmann tog i juli til Las Vegas for at deltage i DEF CON, en af verdens største hackerkonferencer. I en såkaldt Voting Machine Hacking Village blev deltagerne inviteret til at hacke valgmaskiner, og allerede kort efter sin ankomst havde Carsten Schürmann demonstreret, hvordan man kunne få fjernadgang til en WINVote-stemmemaskine, som er blevet brugt til adskillelige amerikanske valg i perioden 2004-2015.

Ved et hackerangreb, som det Carsten Schürmann udførte, ville en hacker være i stand til at ændre de stemmer, som er blevet afgivet via maskinen, at observere, hvad vælgerne stemmer og vil også kunne slukke for stemmemaskinen. Og da WINVote-maskinerne ikke printer nogen kvittering/stemmeseddel ud, vil manipulation af de afgivne stemmer være umulig at spore og rette op på.

Masser af usikker valgteknologi
WINVote-maskinernes ringe sikkerhed er blevet kritiseret af forskere indenfor valgteknologi i årevis. Som leder af forskningsprojektet Demtech – som undersøger, hvordan teknologi i valgprocessen påvirker vælgernes tillid – har Carsten Schürmann stor erfaring med at hacke valgmaskiner, og det var ikke første gang han havde hacket en WINVote-maskine. Men på trods af at WINVote-maskinernes sårbarheder er gammelt nyt for ham, er han glad for mediernes opmærksomhed, fordi det viser, hvor vigtigt det er at sikre et valgs integritet.

- Der er vigtige valg i USA i både 2018 og 2020, hvor andre nationalstater måske vil forsøge at påvirke resultatet. Det er derfor vigtigt, at man allerede nu starter med at sikre, at valgresultatet kan gøres troværdigt, siger Carsten Schürmann.

13 historier om hacket i international medier:

WALL STREET JOURNAL

FORBES

POLITICO

ACM

THE HILL

LE MONDE

WIRED

CBS NEWS

PBS

USA TODAY
 
THE INDEPENDENT
 
DIE ZEIT

EL TRIBUNO