VILLUM-bevilling til ITU-projekt om datasikkerhed

Professor Andrzej Wąsowski får 2 millioner kroner til et nytænkende forskningsprojekt, der vil sikre brugernes privatliv i den datadrevne økonomi ved hjælp af nye metoder.

Institut for DatalogiForskningAndrzej Wasowskiit-sikkerheddatalagringbevillinger

VILLUM Fondens Experiment-bevillinger går til originale og dristige forskningsprojekter inden for teknologi og naturvidenskab. Blandt modtagerne er i år ITU-professor Andrzej Wąsowski, som får 2 millioner kroner til et projekt om beskyttelse af personlige oplysninger i big data-alderen.

"Jeg mener, at den datadrevne økonomi både er en enorm succes, der kan skabe fremskridt for menneskeheden, men også en yderst vanskelig udfordring, fordi den gør vores privatliv til en handelsvare. I projektet påbegynder vi et arbejde, der forsøger at forlige behovet for at beskytte privatlivets fred for brugere af digitale teknologier med virksomhedernes behov for at udnytte forretningspotentialet i de data, de indsamler," siger han.

Hvis projektet lykkes, kan det føre til helt nye metoder for dataudveksling i virksomheder.

"Vi vil udarbejde værktøjer, der hjælper data scientists med at vurdere, hvor risikabel frigivelse af data er for de registrerede. Det skal hjælpe virksomhederne med at undgå at begå naive fejl, hvor brugernes private oplysninger kompromitteres unødigt. Det vil også give en bedre forståelse af, hvilke risikoniveauer der er acceptable, og hvordan man laver gode dataudvekslings-praksisser. VILLUM Experiment-projektet giver os mulighed for at prøve vores grundlæggende ideer af, og hvis de viser sig at have potentiale, kan vi i det lange løb udbygge forskningsfeltet,” siger Andrzej Wąsowski.

Projektets officielle titel er Assessment of Reidentification Risks with Bayesian Probabilistic Programing (”Risikovurdering af re-identificering af persondata ved hjælp af bayesiansk inferens”).

Mere information

Andrzej Wąsowski, professor, telefon +45 7218 5086, email wasowski@itu.dk

Vibeke Arildsen, presserådgiver, telefon 2555 0447, email viar@itu.dk