Derfor stemmer vi ikke via nettet

Er det ikke på tide at digitalisere den danske valgproces? Ikke hvis man spørger Carsten Schürmann, forsker i valgsikkerhed på IT-Universitetet, som påpeger, at de tekniske løsninger på nuværende tidspunkt ikke er sikre nok.

Institut for DatalogiForskningdemokratiit-sikkerhedCarsten Schürmanndigitalisering

Hver gang, der bliver udskrevet valg i Danmark, kommer spørgsmålet: Hvorfor stemmer vi ikke bare via nettet? Det ville jo spare os alle sammen tid ikke at skulle stå i kø ved valgstedet, og optællingen ville gå meget hurtigere.

Men ifølge Carsten Schürmann, forsker i valgsikkerhed på IT-Universitetet, skal man tænke sig godt om, inden man indfører internetafstemninger. Blandt andet fordi, at der på nuværende tidspunkt ikke findes it-løsninger, som sikre nok til at bevare tilliden i valgprocessen.

”Vi skal være sikre på, at du kan stemme hemmeligt, at det virkelig er dig, der har stemt, og at der kun er én stemme fra dig – ikke to eller tre. Vi arbejder på teknologiske løsninger på dette område, men vi er ikke færdige,” siger Carsten Schürmann, som blandt andet har studeret digitale valg i USA, Egypten og Estland.

Papirspor giver tillid

Et vigtigt element, som ville forsvinde i en internetbaseret valgproces, er papirsporet, som giver mulighed for at dobbelttjekke resultatet. Og det kan gå ud over tilliden til valghandlingen.

”I papir-valghandlingen har vi tillid, fordi vi har et papirspor. Der er noget, vi kan tælle op - og det tælles faktisk op to gange i de danske valg - og i alle valgbøgerne skriver man på papir. Der er en elektronisk del, men der er også en papirdel, og det er papirdelen, der er den vigtige. Hvis man har et internetvalgsystem har man ikke noget papir, så hvordan kan man tjekke, om der har været et hackerangreb?,” siger han.

Derfor mener Carsten Schürmann ikke, at tiden er moden til at sende papir og blyant på pension.

”Danmark er faktisk verdensmester i valgintegritet, og det skal bevares. Derfor skal man arbejde meget forsigtigt med modernisering af valgsystemet. Det er tilliden, der er på spil,” siger han.

”Papir og blyant – og et kryds på papir – er lige nu den bedste måde at afgive sin stemme på i Danmark.”

Mere information

Carsten Schürmann, lektor, email carsten@itu.dk

Vibeke Arildsen, presserådgiver, telefon 2555 0447, email viar@itu.dk