Professor Zuboff sætter digital ansvarlighed på dagsordenen

Shoshana Zuboff, Harvard Business School professor emerita, talte om digital ansvarlighed til en fuld sal af interessenter fra den private og offentlige sektor den 27. oktober. Shoshana Zuboff’s seneste bog har modtaget fantastiske anmeldelser og er blevet kaldt den første endelige redegørelse for den økonomiske, sociale og politiske tilstand i vores tidsalder.

Forskningscenter for Offentlig IT og Dansk Industri havde inviteret professor Zuboff til at give en præsentation af hendes kritiske analyse af vor tids digitale udvikling. Hun præsenterede både sin imponerende analyse af overvågningskapitalismen og nye koncepter, der kan hjælpe os med at forstå realiteten og udsigterne for det digitaliserede samfund og for digital ansvarlighed.

- Shoshana Zuboff præsenterede deltagerne for sin dybe indsigt i overvågningskapitalismens mekanismer, og gav inspireration til det fremtidige arbejde med digitalisering og digital ansvarlighed i både den offentlige og private sektor. Det danske samfund er i verdenseliten, når det kommer til digitalisering, borgernes tillid til det offentlige, og generel optimisme med hensyn til ny teknologi. En sådan social kapital er meget værdifuld, og det er meget vigtigt, at yderligere digitalisering og digitaliseringsprojekter forberedes og implementeres forsvarligt, så vi ikke svigter interessenternes tillid og optimisme. Digitalt ansvar er meget vigtigt - ikke kun for hvert enkelt projekt, men også for digitalisering generelt, siger Jens Schmidt, leder af Forskningscenter for Offentlig IT, som er oprettet i et samarbejde mellem Digitaliseringsstyrelsen og IT-Universitetet i København.

Med sin bog Overvågningskapitalismen har Shoshana Zuboff sat digital ansvarlighed på dagsordenen, hvilket både blev illustreret af fremmødet til arrangementet den 27. oktober, men også af hendes optræden i Deadline på DR2 søndag den 29. september.

Se præsentationer fra arrangementet herunder. Optagelser med Shoshana Zuboff er kun tilgængelige bag ITU-login.

Program

Welcome
Rikke Hougaard Zeberg, Director, The Agency for Digitisation

Digital Responsibility as a Danish Stronghold
Lars Frelle-Petersen, Deputy Director General, Confederation of Danish Industry

IT Projects and Responsible Digitalisation
Jens Schmidt, Head of Research Centre for Government IT, ITU

The Age of Surveillance Capitalism: The Fight for a Human Future at the New Frontier of Power
Shoshona Zuboff, Professor Emerita

Questions and Discussion with moderator Nynne Bjerre-Christensen.