Bachelor i
Softwareudvikling

Om uddannelsen

På den 3-årige bacheloruddannelse (BSc) i softwareudvikling lærer du at designe og programmere software, og du kommer til at arbejde med kommunikation, formidling og forretning. Tilsammen giver fagområderne dig forudsætninger for at udvikle og designe it-løsninger, og samtidig rådgive om hvordan en virksomhed eller organisation kan tage en løsning i brug.

Målet med bacheloruddannelsen i softwareudvikling er at give dig de færdigheder og kompetencer, det kræver at deltage i og lede internationale udviklingsteams i virksomheder.

Det er kreativt arbejde at skabe softwareløsninger, og programmering kan være abstrakt. Det kræver derfor fordybelse og øvelse at beherske avanceret softwareteknologi, og på denne uddannelse får du værktøjerne til det. Vores bachelor i softwareudvikling er et fuldtidsstudie, der udover de klassiske datalogiske kurser i programmering, algoritmer, datastrukturer og databaser også har kurser i brugercentreret design, forretningsprocesser og ledelse.

Med en bachelor i softwareudvikling har du direkte adgang til kandidatuddannelsen i:

 

Mød nogle studerende på Softwareudvikling

Theodor fortæller om sit studievalg

Mød Theodor som læser softwareudvikling på ITU og hør ham fortælle, hvad software egentlig er.

Hvad laver man på Softwareudvikling?

Morten, Liv og Alma svarer her på, hvad går softwareudvikling egentlig ud på, og hvad fik dem til at søge ind. 

Studielivet på Softwareudvikling

Mød Lauritz, Rebecca og Josephine og hør dem fortælle om, hvorfor de valgte at læse softwareudvikling. Få samtidig et indblik i studielivet på ITU.

Hvem læser Softwareudvikling?

Hvis du vil læse en bachelor i softwareudvikling, skal du have forståelse for logik og matematik samt gode sproglige evner, da du ud over programmering af software kommer til at arbejde med formidling og forretningsprocesser. Udvikling af software stiller også krav til dine analytiske evner. Du skal ikke have erfaring med programmering på forhånd.

Projektarbejde i grupper er en væsentlig del af studiet på IT-Universitetet. Det er derfor også vigtigt, at du er motiveret for at indgå i samarbejde med andre studerende.

»

Jeg oplever nogle meget engagerede undervisere og et stærkt fagligt miljø. Det teoretiske niveau er højt, og koblingen mellem teori og praksis giver en bred forståelse af stoffet. Balancen mellem computer science, bruger- og procesorienterede fag og projekter gør, at man føler sig klar til at løse it-problemer i den virkelige verden.

Michael Valentin Erichsen, studerende på softwareudvikling

«

Ugeskema

Her kan du, hvordan en almindelig uge ser ud, når man læser softwareudvikling på fjerde semester:

Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sunday
08.00 Arbejde Forelæsning Forelæsning Forelæsning Forelæsning    
09.00 Arbejde Forelæsning Forelæsning Forelæsning Forelæsning    
10.00 Arbejde Forelæsning Forelæsning Forelæsning Forelæsning    
11.00 Arbejde Øvelser + aflevering Forelæsning Forelæsning Forelæsning    
12.00 Arbejde Øvelser + aflevering Forelæsning Øvelser + aflevering Scrollbar    
13.00 Arbejde Øvelser + aflevering Forelæsning Øvelser + aflevering Scrollbar    
14.00 Arbejde Øvelser + aflevering Forberedelse Øvelser + aflevering Scrollbar   Forberedelse
15.00 Arbejde Øvelser + aflevering Forberedelse Øvelser + aflevering Scrollbar   Forberedelse
16.00 Arbejde Forberedelse Forberedelse Øvelser + aflevering Scrollbar   Forberedelse
17.00         Scrollbar    
18.00         Scrollbar    

Åbent Hus Præsentation 2021

Linjeleders oplæg om Softwareudvikling

Hvis du ikke havde mulighed for at se med til vores Online Åbent Hus, så kan du se linjelederens oplæg her. Han fortæller om uddannelsen, hvad man lærer på den, og hvad du kan med Softwareudvikling.  

 

Studerendes projektfremlæggelse

Her kan du se et eksempel på et projekt på bacheloruddannelsen i softwareudvikling. Det giver et godt indtryk af, hvad man lærer på uddannelsen, og hvordan man arbejder.

Spørg os om alt

Mød studerende fra alle fire bacheloruddannelser

Hvis du ikke havde mulighed for at se med, da vores studerende stillede op til 'Spørg os om alt', så kan du se det her og høre dem svarer på alle spørgsmålene. Marcus, Ellen, Emilia og Anna svarer på alle mulige spørgsmål om uddannelserne og studielivet :) 

Studiets opbygning

Bacheloruddannelsen i softwareudvikling er et 3-årigt fuldtidsstudie. Hvert studieår er inddelt i to semestre. I løbet af et semester skal du typisk følge to kurser samt et kursus med integreret projekt.

Uddannel­sen afsluttes med et bachelorprojekt, som mange af vores studerende vælger at lave i samarbejde med en virksomhed.

Se studieordningen for bacheloruddannelsen i Softwareudvikling.Kursus Kursus Kursus/Projekt
1. semester Diskret matematik
(7,5 ECTS)
Projekt­arbejde og kommunikation
(7,5 ECTS)
Grundlæggende programmering med projekt
(15 ECTS)
2. semester

User Experience og webprogrammering 
(7,5 ECTS)
Algoritmer og
datastrukturer
(7,5 ECTS)
1. års projekt
(15 ECTS)
3. semester

Distribuerede
systemer
(7,5 ECTS)

Introduktion til databasesystemer(7,5 ECTS) Analyse, design og softwarearkitektur med projekt
(15 ECTS)
4. semester
Funktionel programmering
(7,5 ECTS)
Valgfri studieaktivitet
(7,5 ECTS)
2. års projekt: Softwareudvikling i større grupper
(15 ECTS)
5. semester

Operativ-
systemer og programmerings-
sproget C
(7,5 ECTS)
Programmer
som data
(7,5 ECTS)
Forretningsprocesser
og organisation
(7,5 ECTS)
Security
(7,5 ECTS)
6. semester

Refleksion over it
(7,5 ECTS)
Valgfri studieaktivitet
(7,5 ECTS)
Bachelorprojekt
(15 ECTS)


Valgfri kurser

Du kan vælge dine valgfri kurser blandt en stor del af bachelorkurserne på IT-Universitetet. Du kan også tage et kursus på et andet dansk universitet eller udenlandsk universitet. Det er en god idé at tænke over hvilke valgfri kurser, der vil spille godt sammen med den profil, du ønsker.

Du kan se alle kurser, der udbydes på IT-Universitetet samt deres beskrivelser i kursuskataloget.

Love og bekendtgørelser

Som bachelorstuderende på ITU gælder følgende love og bekendtgørelser:

Lov om universiteter (universitetsloven)
Bekendtgørelse om bachelor- og kandidatuddannelser ved universiteterne (uddannelsesbekendtgørelsen)


Mere

Skjul

Projektfilm

Digitalt Danmarkskort

Laura er bachelorstuderende på Softwareudvikling og har lige kodet sin egen Danmarkskort-app sammen med sin gruppe. Appen fungerer ligesom Google Maps og er bygget op helt fra bunden i Java.Vær med på beatet

Morten har i sit bachelorprojekt udviklet et system, der hjælper ham, når han står som DJ i fredagsbaren. Se med her og hør, hvad man også kan som softwareudvikler.

Playliste i DR

En gruppe softwarestuderende har kastet sig over en udfordring hos DR. De skal udvikle en ny måde at generere playlister på. Hør her hvad Jacob, Marcus, Patrick, Jakob, Simon, Oliver og Peter har skabt mens de har arbejdet med DR.

Projekteksempel: Pitch løsninger til fremtidens bygningsstyring

Som softwareudvikler skal man ikke bare kunne udvikle og programmere. Det er også afgørende at kunne forklare og argumentere for sine ideer. Allerede på første semester får de studerende på Softwareudvikling træning i at præsentere deres ideer for virksomheder. Det sker på kurset Projektarbejde og Kommunikation.

De studerende kastede sig over cases fra energivirksomheden Schneider Electric. De skulle udvikle løsninger på nogle af de udfordringer, som virksomheden står overfor. De studerende blev inddelt i grupper og fik 6 uger til at udvikle deres koncepter sideløbende med, at de fik undervisning i præsentationsteknik og projektarbejde. Grupperne gav blandt andet deres bud på, hvordan virksomheden kan udnytte mulighederne i big data og servicere kunderne endnu bedre via digitale kanaler.

Projektet sluttede med en præsentation, hvor grupperne pitchede deres koncepter til et panel af ansatte fra Schneider Electric. Forslagene omfattede blandt andet en app, der giver regnskabsmedarbejderen et hurtigt overblik over serviceaftalen. Et chatforum, hvor ejendomsfunktionæren hurtigt kan få svar på tekniske spørgsmål fra en supporter. Og et automatisk fejlmeldingssystem, der selv tilkalder en tekniker, når termostaten driller. De studerende kom hjem med både konstruktiv feedback fra Schneider Electric og en værdifuld erfaring med at præsentere digitale koncepter.

Billede af erhvervsfolk i auditorie.

Kvinder i tech

Hvad drømmer du om?

Hvad drømmer du om? Og hvordan passer din uddannelse ind i de drømme? Måske har du et svar – måske ved du det ikke. Her kan du høre, hvad Melissa drømmer om, og hvordan det har ført hende til at studere en bachelor i Softwareudvikling på IT-Universitetet.

Et møde med: Nana Bule, direktør i Microsoft Danmark

Nanna studerer softwareudvikling og er taget på besøg hos Microsoft. Her skal hun møde Nana Bule, der er administrerende direktør i Microsoft Danmark, til en snak om, hvordan de oplever at arbejde med it. Hør dem tale om deres syn på teknologi, og hvordan de ser it som et redskab, der kan bruges til at løse nogen af verdens helt store udfordringer.


Alma fik job efter sin bachelor

Alma Freiesleben er Student Developer hos Siteimprove, hvor hun fik job lige efter sin bachelor i  Softwareudvikling fra IT-Universitetet. Hør Alma fortælle om, hvorfor hun brænder fra Softwareudvikling, og hvordan hun vil bruge sine it-kundskaber til at arbejde med mennesker, feminisme og klima.

et møde med: Nina Mathiesen, Managing Director hos COBE

Aktiviteter for softwarestuderende

BootIT

Inden studiestart har du mulighed for at deltage i en workshop, BootIT. Den er målrettet nye studerende, som ikke har forhåndskendskab til programmering, og som ønsker en blød begyndelse på studiet. Bacheloruddannelsen i Softwareudvikling kræver ikke, at du kan programmere på forhånd, og emnerne, der gennemgås på BootIT, vil blive gentaget og uddybet på 1. semester af uddannelsen. Det er frivilligt, om du vil deltage i workshoppen, og du kan ikke erstatte et fag i løbet af semestret med at have deltaget i denne workshop.

Workshoppen afholdes op til introdagene af en underviser samt et par nuværende studerende. Fokus vil være at introducere grundlæggende principper og værktøjer inden for programmering. Denne workshop er til de studerende, der gerne vil bruge lidt ekstra tid på at blive komfortabel med basisemner inden semesterstart.

Det koster ikke noget at deltage i workshoppen. Du må meget gerne medbringe egen computer, men hvis det ikke er muligt, så har IT-Universitetet nogle stationære, man kan låne. Introforløbet for nye studerende ligger efter denne workshop, så du går ikke glip af de sociale aktiviteter, hvis du deltager på BootIT.

Du får mere information om tidspunkt, program, og hvordan du tilmelder dig i dit optagelsesbrev.


 

I videoen nedenfor kan du høre Anders (hjælpelærer) og Viktor (deltager på BootIT) fortælle om, hvad man laver på workshoppen. 

 

Study Lab

Tre gange om ugen gennem det første semester afholdes ’Study Lab’. Her vil hjælpelærere, som er studerende der er længere i uddannelsen, kunne hjælpe nye studerende, som ønsker sparring til de opgaver eller emner, de arbejder med. Der er mulighed for at få hjælp med svære emner samt diskutere begreber og metoder.

I Study Lab arrangeres desuden mindre kurser om forskellige relevante emner samt faglige foredrag med eksterne oplægsholdere.

Live Coding

Live Coding er et forum for 1. semester-studerende på Softwareudvikling. Her kan du få mere hands-on erfaring med programmering i form af live programmering.

Det foregår en gang om ugen fra semesterstart.

Udveksling

Som studerende på softwareudvikling har du mulighed for at tage en del af din uddannelse på et universitet i udlandet. IT-Universitetet har udvekslingsaftaler med universiteter i en lang række lande såsom Australien, Kina, Frankrig, England, Island og Indien.

Et udvekslingsophold giver både faglig og personlig udvikling og kan ud over at give dig en unik akademisk profil, styrke dine sproglige evner og forståelse for andre kulturer. Et udvekslingsophold kan give dig et internationalt netværk for livet og gøre dig endnu mere eftertragtet i erhvervslivet.

Vi arbejder løbende på at etablere endnu flere udvekslings- og samarbejdsaftaler.


»

”Et udvekslingsophold giver dig en større chance for at skille dig ud fra mængden og vise, at du er selvstændig, kreativ, ambitiøs og ikke bange for udfordringer. Du forstærker kernen af din faglighed og får samtidig stor erfaring med tværkulturelt samarbejde. Det er et kæmpe scoop for enhver it-virksomhed. For mig har det været uvurderligt at opleve verden fra Paris og få venner fra bl.a. Frankrig, Indien, Sydkorea og Syrien.”

Studerende på softwareudvikling Jens Egholm Pedersen

«

Undervisning

Undervisningen veksler mellem forelæsninger, praktiske øvelser og projektarbejde. Projektarbejdet er en væsentlig del af uddannelsen, som gør dig i stand til at indgå i samarbejde, ikke kun med andre studerende og undervisere, men også med eksterne virksomheder og organisationer. Uddannelsen i softwareudvikling har i det hele taget fokus på et nært samarbejde med erhvervslivet og ofte bidrager gæsteforelæsere fra erhvervslivet til undervisningen.

Du kommer under studiet til at arbejde med flere større projekter. Andetårsprojektet foregår efter scrum-metoden og de studerende arbejder samme i større grupper om et projekt i samarbejde med en dansk virksomhed.

Fremtid

Videreuddannelse

En bacheloruddannelse i softwareudvikling giver dig den akademiske titel BSc (Bachelor of Science). Den giver dig mulighed for at læse videre på en kandidatuddannelse på IT-Universitetet eller et andet dansk/udenlandsk universitet inden for det samfundsvidenskabelige, naturvidenskabelige og teknisk videnskabelige område.

Du er garanteret adgang til kandidatuddannelsen i Datalogi og Spil (det teknologiske spor) i 3 år efter du har afsluttet uddannelsen, hvis du har færdiggjort din bachelor efter 1. januar 2019 (retskrav). 

Jobmuligheder

Bacheloruddannelsen i softwareudvikling er erhvervsrettet og du kan derfor allerede efter tre år søge et udfordrende og vellønnet job. 

Uddannelsen giver dig muligheden for at vælge forskellige karriereveje. Du kan fx vælge at arbejde med udvikling af meget avanceret software, hvor tekniske problemstillinger er i højsædet. Alternativt kan du vælge en karriere, hvor kundebehov, forretning, samarbejde og mennesker er i centrum. 

Kompetenceområderne i uddannelsen og det globale perspektiv ruster dig til karrieremuligheder i både danske og globale sammenhænge som fx:

  • It-konsulent - Tag ud og hjælp virksomheder med at løse problemer eller udvikle bestemte softwaresystemer.
  • Produktudvikler - Ud fra kundens behov og forhold på markedet tager du ansvar for design, programmering og test af et nyt softwareprodukt.
  • Spiludvikler - Vær med til at lave nye computerspil i samarbejde med spildesignere og grafikere.
  • Softwareudvikler - Vær med til at lave og videreudvikle de systemer, som samfundet og virksomhederne er afhængige af.
  • It-arkitekt - Vær med til at lægge de store linjer i et softwaresystem og planlægge dets langsigtede udvikling.
  • Brugergrænsefladedesigner - Vær med til at sikre anvendelighed af softwaresystemer, så systemet hjælper brugerne i deres arbejde.
  • Usabilitykonsulent - Vær med til at sikre softwaresystemers anvendelighed og forståelighed.

Hvor kan du få arbejde?

It-viden og it-erfaring på højt niveau er efterspurgt i næsten alle brancher og i alle lande verden over. Og arbejdsgiverne siger, at den faglige profil, som bachelorer i softwareudvikling fra IT-Universitetet får, er den rigtige vej at gå. Derfor kan en softwareudvikler finde ansættelse i mange forskellige brancher og virksomheder.

Det private erhvervsliv: Softwareudviklere bliver oftest ansat i det private erhvervsliv, f.eks. i store virksomheder som Microsoft, Novo Nordisk, IBM, Lego, DR, Mærsk, i finanssektoren eller i mindre konsulent- og spilfirmaer.

Det offentlige: Der er også gode beskæftigelsesmuligheder inden for det offentlige, hvor du kan søge arbejde hos f.eks. kommuner, politiet, ministerier eller hospitaler.

 

Selvstændig og iværksætter: Uddannelsen kan desuden bruges som et springbræt for en karriere som selvstændig. Som selvstændig eller iværksætter kan du forfølge dine egne drømme og forretningsideer. 


International karriere: Har du lyst til at komme ud og se verden, er der gode muligheder for en international karriere. Bacheloruddannelsen i softwareudvikling lægger vægt på at give dig de internationale erfaringer og den viden, der kræves for at arbejde globalt.


Mere

Skjul

Optagelsestal

  • Softwareudvikling optager i 2021 ca. 160 nye studerende. 
  • 85 % via kvote 1, og 15 % fordeles via kvote 2. 
  • Vejledende eksamensgennemsnit fra 2021 i kvote 1: 8,2 og i 2020 i kvote 1: 7,8.

#lifeatITU - Se billeder fra studielivet på ITU

Er du interesseret i at læse på en af IT-Universitetets uddannelser, er du velkommen til at kontakte Studie- og Karrierevejledningen.


Email: studievejledningen@itu.dk