Fitnesstrackere på arbejdspladsen: Motivation eller overvågning?

Bliver man mere sund af at tælle skridt og kalorier i arbejdstiden? I sit ph.d.-projekt forsker Nanna Gorm Jensen i, hvordan arbejdspladser bruger aktivitetstrackere til at holde medarbejderne sunde – og hvordan medarbejderne tager imod dem.

Forskningsundhedwearables

Hvad forsker du i lige nu?

Jeg forsker i activity tracking-teknologier, det vil sige gadgets som Fitbit, Apple Watch og Jawbones, der kan måle puls, skridt, kalorier og søvn. Teknologierne er i rivende udvikling og bliver blandt andet introduceret på arbejdspladser. På den ene side giver det rigtig god mening, fordi vi bruger meget tid på arbejdspladsen, og mange jobs er ret stillesiddende. På den anden side kan det blive en form for overvågning og et pres, at man pludselig også skal præstere ved at gå et bestemt antal skridt eller kilometer. I mit projekt ser jeg på, hvordan man kan introducere aktivitetstrackere på arbejdspladsen på en ordentlig måde, der rent faktisk hjælper medarbejderne.

Hvad har du fundet ud af indtil videre?

I Danmark har jeg interviewet deltagere i ’Tæl skridt’-kampagnen, en konkurrence på arbejdspladsen der handler om at gå så mange skridt som muligt. Jeg fandt ud af, at medarbejderne forhandler med hinanden undervejs. Man vil gerne støtte sine holdkammerater, men ikke presse hinanden for hårdt, for eksempel hvis nogen har barn syg. Størstedelen var ikke bekymrede over, at trackerne kunne afsløre noget om deres privatliv, men hvis kollegaerne kan se, at man kun har gået 2000 skridt på en søndag, spørger de ind til det. Så bliver man måske nødt til at fortælle, at man havde tømmermænd, selvom det ikke var noget, man ellers ville have delt med kollegaerne. Normerne omkring de her teknologier endnu ikke er fastlagte, så når de bliver introduceret på arbejdspladserne, må medarbejderne selv finde ud af, hvordan man respekterer hinandens grænser. 


Hvad er det mest spændende ved dit felt?

Der er enormt høje forventninger til at aktivitetstrackerne kan revolutionere sundhed ud fra tankegangen, at hvis du vil være sund, skal du have en tracker. Men det hjælper ikke nødvendigvis at vide, at man kun har gået 5000 skridt i dag, hvis man har en travl hverdag og ikke har tid til at bevæge sig mere. Det er spændende at undersøge, hvordan folk bruger teknologierne, så vi kan sørge for, at de rent faktisk kan leve op til forventningerne.

Mere information

Nanna Gorm Jensen, ph.d.-studerende, email nanj@itu.dk

Vibeke Arildsen, presserådgiver, telefon 2555 0447, email viar@itu.dk